Årets satsingsområde er "Mellom de syv fjell"

Ripsene i Betanien barnehage bestiger Damsgårdsfjellet 3. september 2015.

​Ripsene i Betanien barnehage bestiger Damsgårdsfjellet 3. september 2015.

Rune Sagen og Åse Meistad Skjellevik
16.09.2015

​Betanien barnehage har natur og friluftsliv som satsingsområde, men i tillegg til det har de også et satsingsområde som varierer fra år til år. Barn og voksne i barnehagen har sammen bestemt at i barnehageåret 2015/2016, skal det dreie seg om Bergen.

 

Kulturarv

«Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme», synger Knudsen og Ludvigsen, og selv om den er skrevet av en trønder og utgitt på en barneplate i 1983, er det vel knapt en Bergenser som ikke smiler og nynner helhjertet med når den spilles på radio. Sangen er full av humor og overdrivelser. Den har mange gamle uttrykk og forsterker det særegne med det å være Bergenser. Den treffer oss mitt i hjertet og får oss til å lengte tilbake til byen mellom de syv fjell; Til alt det vi elsker med byen vår; Regnet som plasker nedover, oppover, bortover, hitover og ditover; Fotballaget Brann som spiller elendig og dumper ned før de kaver seg oppover igjen; De syv fjellene som holder de få solstrålene borte om vinteren, men som skinner som grønne smaragder i vårsolen og som tiltrekkes oss til å vandre på dem i all slags vær og vind; De morsomme karakterene som vandrer i bybildet og den brautende dialekten; Og nystekte skillingsbollen… «Åh, det fins ikkje nåkke bedre!»

Ungene i barnehagen i dag har kanskje ikke det samme forholdet til denne sangen eller de gamle bergenssangene som generasjonene før dem har vokst opp med. Men dette er noe av vår kulturarv som vi har lyst til å bringe videre. Og ungene forstår humoren i sangene og de rare uttrykkene. De kniser til «daiene», «tjommien», og «det e knall i padden». De blir kjent med Madam Felle og Jonnemann fra Sandviken.

 

Mellom de syv fjell 

«Mellom de syv fjell» er tema for vår satsning i dette barnehageåret, og i denne vide tittel rommer alt vi ønsker å utforske nærmere i det å bo i Bergen og være Bergenser. Vi tar et dypdykk ned i noe av det særegne ved byen vår. Dialekten vår og alle de rare uttrykkene og sangene. Vi vil utforske alt vannet som omgir oss og som detter ned i «hove» vårt. Elven som renner ned i kulpen utenfor gjerdet i barnehagen, hvor kommer det fra?  De syv fjellene som omgir oss må bestiges og utsikten nytes. Først da får vi se hele byen vår i all sin prakt. Historien, torget og Bryggen. Hva skjuler seg i smutt og smau, og hva er det som er så spennende med «fisken i vannet og Breiflabb overalt»? Og fotballaget Brann, som får oss både til å gråte og til å bli rasende. Det er også spennende å bli kjent med nye karakterer i kulturbildet, som pop - og rocke artister.

Dette vide og åpne temaet gir oss mulighet til å arbeide med alle rammeplanenes fagområder; språket og sangene, bevegelse og helse, vekt og mengde, begreper og uttrykk, konstruksjoner og nærmiljø, kultur og kreativitet, undring og samarbeid. Hvem vet, kanskje vi får bygget Fløibanen i hagen vår? Med satsningstemaet «Mellom de syv fjell» har vi åpnet opp for innspill underveis, men vi begynner med historien og det gamle ved byen vår, før vi etter hvert blir kjent med dagens Bergen og de nye kulturuttrykk. Vi gleder oss!

Om du vil lese mer om Betanien barnehage, finner du informasjon om oss her.