Nærbilde av CT-maskinen ved Betanien laboratorie- og røntgensenter.

CT tykktarm (colon)

CT-undersøkelsen av tykktarm (colon) har stor grad av nøyaktighet for påvisning av polypper og svulster. Under undersøkelsen fylles tykktarmen med luft (CO2). Dette er helt ufarlig og medfører lite smerter fordi CO2 tas raskt opp i kroppen og skilles ut.

I tillegg til luft setter vi kontrastmiddel i blodåren for å få bedre innsikt over tykktarm og resten av bukorganene. Du må derfor ta en blodprøve som evaluerer nyrefunksjonen din. Denne blodprøven blir tatt ved laboratoriet ved Betanien laboratorie- og røntgensenter i forkant av undersøkelsen.

Selve undersøkelsen tar ca 8-10 minutter.

For å få en god tykktarmundersøkelse er det viktig at tarmen er godt tømt. For å få gjort dette må du kjøpe CitraFleet tømningsvæske på apoteket og følge bruksanvisninger som følger i innkallingsbrevet.

Tømmeregimet hos pasienter som bruker insulin eller som har hjerte- eller nyresvikt skal vurderes nøye. Om dette gjelder deg, må du rådføre deg med legen din. Kontakt henvisende lege ved uvanlig reaksjon på tømmningsmiddelet. Om du går på medisiner, tar du de som vanlig, men 1 time før eller 3 timer etter tømmningsmiddel.

Dersom du bruker medisin på grunn av allergi eller sukkersyke (diabetes), må du opplyse om navn på medisinen ved fremmøte.

Betanien laboratorie- og røntgensenter holder til i Fyllingsdalen i Bergen.

 CT-undersøkelser

​Ved å klikke på lenkene under, kan du finne informasjon om ulike CT-undersøkelser og eventuelle forberedelser til disse.


Her kan du få litt mer informasjon om bruk av kontrastmiddel ved CT-undersøkelser.

 Åpningstider

Mandag-torsdag kl. 07.30-21.00
Fredag kl. 07.30-15.00​
Kontakt oss​55 50 72 00
Timebestilling​​55 50 71 80

 Leder

Erik Vang

Erik Vang

Leder Betanien laboratorie- og røntgensenter

55 50 72 00