En radiograf gjør pasienten klar til CT-undersøkelse på Betanien laboratorie- og røntgensenter.

Hva skjer ved en CT-undersøkelse?

En CT tar detaljrike snittbilder av kroppen. Undersøkelsen gjennomføres ved at du ligger på et bord som sakte føres inn i en vid tunnel/trommel. Trommelåpningen er 72 cm. Kun den aktuelle delen av kroppen som undersøkes, ligger inni trommelen. Selve billedopptaket tar 15-30 sekunder.

 

Bruk av kontrastmiddel

Ved noen undersøkelser er det nødvendig å sprøyte kontrastmiddel inn i blodårene for å få bedre innsikt over kroppens organer. Kontrastmiddelet skilles ut gjennom nyrene. Du må derfor ta en blodprøve som evaluerer nyrefunksjonen din. Denne blodprøven blir tatt ved laboratoriet ved Betanien laboratorie- og røntgensenter i forkant av undersøkelsen. Du vil få nødvendig informasjon i innkallingsbrevet. Du kan for de aller fleste undersøkelser spise og drikke som normalt.

 

Undersøkelser uten bruk av kontrastmiddel

CT-undersøkelse av skjelett, ledd, hode, hals, lunger, armer eller ben krever ingen spesielle forberedelser. Du vil få nødvendig informasjon om din undersøkelse i innkallingsbrevet.

 

På undersøkelsesdagen

Du bør møte opp på Betanien laboratorie- og røntgensenter i god tid før undersøkelsen. Vi holder til i Fyllingsdalen i Bergen. Meld din ankomst i luken. Om du skal ta en undersøkelse med bruk av kontrastmiddel og du bruker medisin på grunn av allergi eller sukkersyke (diabetes), må du opplyse om navn på medisinen ved fremmøte.

I luken blir du enten tildelt kølapp med laboratorienummer eller sendt videre til blodprøvetaking. Når det er klart for undersøkelsen blir du hentet av radiografen som informerer deg om undersøkelsen.

 

Radiografen vil gjerne vite om du:

  • har fått intravenøs kontrast ved tidligere CT-undersøkelser
  • har astma eller allergi
  • har nyresykdom eller sukkersyke (diabetes)
  • bruker medisinene Glucophage, Metformin, eller insulin mot diabetes

 CT-undersøkelser

Ved å klikke på lenkene under, kan du finne informasjon om ulike CT-undersøkelser og eventuelle forberedelser til disse.

 

Her kan du få litt mer informasjon om bruk av kontrastmiddel ved CT-undersøkelser.

 Åpningstider

Mandag-torsdag kl. 07.30-21.00
Fredag kl. 07.30-15.00​
Kontakt oss​55 50 72 00
Timebestilling​​55 50 71 80

 Leder

Erik Vang

Erik Vang

Leder Betanien laboratorie- og røntgensenter

55 50 72 00