Radiograf sitter i kontrollrommet mens en det blir foretatt en MR-undersøkelse av en pasient ved Betanien laboratorie- og røntgensenter.

Hva skjer ved en MR-undersøkelse? 

I MR-maskinen tar man bilder ved hjelp av en kraftig magnet. Det gjør ikke vondt, men det bråker mye inni maskinen. MR-maskinen benytter ikke røntgenstråler. På grunn av det sterke magnetfeltet er vi opptatt av sikkerheten din. Alle som er i MR-rommet er nødt til å fylle ut en sjekkliste. Vi kommer til å gå igjennom sjekklisten sammen med deg.

Undersøkelsen gjennomføres ved at du ligger på et bord som føres inn i magneten. Magneten er åpen på begge sider og åpningen 60 cm i diameter. Du vil bli gitt hørselvern og en alarmballong som kan knipes i dersom du må avbryte undersøkelsen. Vi snakker med deg underveis, men når det bråker kan vi ikke høre deg. Dette er også grunnen til at du får en alarmballong.

 

Hvor lang tid tar undersøkelsen?

Undersøkelsene varer i ca. 15-25 minutter. Dersom den henvisende legen har bestilt flere undersøkelser, kan det vare lengre.

Det anbefales å fjerne smykker og løst metall før du kommer.

 

Bruk av kontrastmiddel

Ved noen MR-undersøkelser er det nødvendig å få kontrastmiddel sprøytet inn i blodåren. Om dette gjelder din undersøkelse, vil du få tydelig beskjed med innkallingsbrevet om å ta en blodprøve hos laboratoriet ved Betanien laboratorie- og røntgensenter i forkant av undersøkelsen. Blodprøven tas for å kontrollere at nyrefunksjonen din er tilfredsstillende.

Kontrastmiddelet har ingen innvirkning på bilkjøring, men dersom du ammer så skal man ikke amme de neste 24 timene etter at man har fått kontrastvæske i blodet.

 

Har du klaustrofobi?

Hos pasienter med klaustrofobi skal vi gjøre vårt beste for at du skal føle deg trygg og godt ivaretatt. Vi har ingen beroligende midler i avdelingen. Dersom det er behov for dette må fastlegen din skrive det ut til deg på forhånd og du må selv hente tablettene på apoteket. Vi anbefaler å ta tabletten en time før undersøkelsen starter. Bilkjøring bør unngås. Ved undersøkelser fra kneet og ned kommer ikke hodet inni maskinen. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål.

 

Er du gravid?

Graviditet må utelukkes og gravide skal ikke oppholde seg i MR-rommet mens maskinen tar bilder. Vi tar unntaksvis MR-undersøkelser av gravide i 2. og 3. trimester. Det er ikke påvist skader ved MR-undersøkelser av gravide, men vi er tilbakeholdne med dette for sikkerhets skyld. Nest etter ultralyd er MR den beste måten å ta bilder på under graviditet.

 

Trenger du assistanse?

Vi har en spesialrullestol som kan tas inn i MR-rommet. Dersom du har behov for assistanse, ta gjerne kontakt med oss så skal vi tilpasse timen og tidspunktet så godt vi kan.

Betanien laboratorie- og røntgensenter holder til i Fyllingsdalen i Bergen.

 MR-undersøkelser

Ved å klikke på lenkene under, kan du finne informasjon om ulike MR-undersøkelser og eventuelle forberedelser til disse.

Her kan du få litt mer informasjon om bruk av kontrastmiddel ved MR-undersøkelerser.

 Åpningstider

Mandag-torsdag kl. 07.30-21.00
Fredag kl. 07.30-15.00​
Kontakt oss​55 50 72 00
Timebestilling​​55 50 71 80

 Leder

Erik Vang

Erik Vang

Leder Betanien laboratorie- og røntgensenter

55 50 72 00